Antecedents documentals

Les transformacions urbanístiques i les seves conseqüències han estat un tema de gran interès en l’antropologia i l’etnografia els darrers anys. En el cas de la capital catalana, aquests estudis s’han desenvolupat sobretot a partir de l’aparició d’un determinat “model Barcelona” a l’entorn dels Jocs Olímpics de 1992 que proposava una ciutat “renovada”.

A nivell audiovisual, hi ha una línia documental centrada en la desaparició i transformació de barris. Focus d’aquests documentals darrerament han estat barris com La Mina, Bon Pastor, el Carmel,…. En alguns casos centrats en el procès d’expropiació dels veïns, en la seva lluita i el seu modus vivendi en extinció. Per exemple, “Subes al carro” (Bon Pastor), “El forat” (barri de la Ribera de Bcn, “Mina d’or de formigó”, etc… I la que conec que està en el·laboració “No-res” de la Colònia Castells (a Les Corts)…A diferència d’aquestes obres documentals, el projecte d’”Encaixonats” no arriba en aquest moment del procès: El barri ja està mig enderrocat.

A més, el cas de Vallcarca és diferent per la configuració de gent que hi viu i hi ha viscut. Els documentals de línia antropològica habitualment s’han fixat en barris de tipus més marginal, de formació més recent i, sovint, vinculats al fenomen del barraquisme. A Vallcarca, en canvi, hi podem trobar gent molt humil i gent amb més recursos que han conviscut en aquesta vila. S’hi combinen torres d’estiueig amb cases d’autoconstrucció i finques ocupades. Diferents lligams amb la terra, diferents maneres de viure el veïnat i diferents resistències a l’hora de marxar de la seva casa. En el projecte “Encaixonats” hi ha un interès desesperat per documentar un barri que ja està en desaparició,  a més a més de retratar els últims símptomes de lluita veïnal i d’unió entre els veïns.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sobre Encaixonats, el documental. Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Antecedents documentals

  1. De la memòria del plantejament d’Encaixonats, desembre 2009.

  2. hola! seria bonic poder treure la referència a “visc a les cases barates” que es una operació bruta de TV3 per a legitimar un potencial enderroc demonitzant el barri i la seva gent, i canviar-ho per algun treball documental més seri i comprometit a bon pastor… per exemple “subes al carro”, o “aquí vivia maría la guapa”… puc donar informacions, escriviu-me.
    salut!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s